Dakkoepels plaatsen op industriële en publieke gebouwen

Dakkoepel zorgt voor noodzakelijk daglicht

Veel bedrijven en publieke instellingen plaatsen dak -of lichtkoepels op hun gebouwen om zo maximaal daglicht te genereren en het gebruik van kunstlicht te beperken. Daglicht zorgt in een gebouw voor een aangenaam en gezond gevoel en is dus heel belangrijk voor het menselijk functioneren.

Aanbod dakkoepels is zeer divers

Dakkoepels bestaan uit transparante kunststof en worden doorgaans op een speciale waterdichte opstand met bouten op het dak gemonteerd. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen (gaande van rond en vierkant tot zelfs piramidevormig), zodat er voor elk gebouw wel een gepaste dakkoepel bestaat. Daarenboven kan je de kwaliteit van de dakkoepel kiezen in functie van zijn toepassing: UV bestendig, inbraakwerend, stormbestendig, thermisch en/of akoestisch isolerend, met of zonder mogelijkheid om geopend te worden,… Ook op vlak van afmetingen is er een uitgebreide keuze.

Dakkoepels met reflecterende spiegels

De dakkoepel kan zelfs worden uitgerust met lichtreflecterende spiegels. Zo biedt het Belgisch bedrijf EcoNation een slimme dakkoepel die geschikt is voor industriële en publieke gebouwen. In deze dakkoepel ook ‘LightCatcher’ genoemd zit een roterende reflecterende spiegel die het daglicht opvangt en diffuus naar binnen verspreid. De plaatsing van deze dakkoepel kan zowel op platte daken als op hellende daken gebeuren. De opstand (dat is de dragende structuur die op het dak geplaatst wordt en de dakkoepel in uw dak integreert) wordt dan aangepast zodat de technologie netjes vlak geplaatst kan worden. De LightCatcher past zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen.

Is een slimme dakkoepel makkelijk te integreren in een gebouw?

Bij nieuwbouw kan reeds in de ontwerpfase rekening houden met een optimale plaatsing. Bij bestaande gebouwen wordt uitgegaan van de bestaande opdeling van de infrastructuur, inclusief eventuele obstakels of belemmeringen (bijvoorbeeld luchtslangen, hoge rekken of andere obstakels ter hoogte van het plafond). De LightCatcher-lichtschacht kan diep doorhangen om bijvoorbeeld perfect aan te sluiten op een verlaagd plafond, maar kan ook op plafondhoogte geïntegreerd worden. De schachtlengte wordt bepaald in overleg met de eigenaar van het gebouw. Plat of hellend dak, nieuwbouw of niet: deze slimme dakkoepel past zich makkelijk aan. De enige vereiste is een vrije dakopening van 1,30m op 1,30m. Dat is nodig om de lichtschacht door het dak te krijgen. De koepelhoogte is 62 cm en de standaard opstandhoogte is 18 cm. De koepel zelf bestaat uit polycarbonaat van hoogstaande kwaliteit.

Interesse? Contacteer ons nu en wij helpen u graag verder