Case 2 – in the sports centre

Judo hall de witte molen, public sports centre (Sint-niklaas, Belgium)

Jan Burm, Environment and Energy Coordinator of the City of Sint-Niklaas: “As a municipality we want to set a good example with regard to the environment: we invest in sustainability and enjoy being a leading light this area. We want to be green and invest in daylight but not if the sports centre turns into a sauna as a result. That was the problem with the existing light domes we had. It became extremely hot in summer in our judo hall. We had to paint our domes white just to make the indoor temperature bearable.”

The initial situation? The dojo hall of a sports centre, a room of around 160 sqm of surface area with a ceiling height of around three metres. In the ceiling there were already three light domes (double hull) built into a wooden construction. In summer the temperature was exceptionally high and in winter the domes even leaked on stormy days.

The solution?
The four existing light domes were removed, the size of the existing roof openings was reduced and 4 LightCatchers were installed that distribute the light evenly across the whole floor. Always intense white light (at least 400 lux) that isn’t blinding even on the hottest summer days thanks to the prismatic lens system under the LightCatcher dome: ideal for sportspeople. Temperature fluctuations are also a thing of the past. The static air layers of the LightCatcher block the heat transfer completely to 0.2 degrees Celsius.

 

The customer’s verdict: Burm: “We planned this project just before the darkest winter period but we noticed straight away that the domes were good and there was excellent lighting, even on a cloudy day. These domes light up a lot more surface area so the number of openings in the roof has been reduced and the building’s insulation has considerably increased. After this test it seems appropriate to place LightCatchers elsewhere as well, such as on the roof of the Finance department building.”

Facts and figures

Before: All the lights were on because the domes didn’t provide even lighting.
Plenty of heating in winter, plenty of ventilation and huffing and puffing in summer.
The domes had to be painted white every summer.
After: The lights are off for an average of 10 hours a day and in winter, the heating can be set lower.
Annual savings thanks to the LightCatcher: 8,760 kWh per 100 sqm (calculated at a saving of € 1,130 per year).
Annual reduction in CO2 emissions: 6.6 tonnes per 100 sqm.
What about the temperature? It doesn’t feel like a conservatory in summer anymore and in winter there is a 2° C saving in heating.