Kunstlicht uit, daglicht aan!

Terug naar overzicht

Vlaams bedrijf biedt innovatieve, groene en kostenbesparende daglichtoplossing en wint hiermee prestigieuze eco-prijzen in Lyon & Lima.

Slimme daglichttechnologie is een nog vrije jonge technologie die enerzijds bedrijven de mogelijkheid biedt om flink te besparen op lichtkosten en anderzijds zorgt voor een sterk verbeterde lichtkwaliteit van de werkomgeving. Een innovatief voorbeeld hiervan is de LightCatcher van het Vlaamse bedrijf EcoNation dat deze maand zowel in Lyon tijdens de European Business Awards for the Environment als in Lima tijdens de Lighthouse Activity Awards van United Nations (COP20) prestigieuze prijzen wegkaapte.

Met zonnespiegels tot 3.650 uur lichtstroom per jaar besparen
De LightCatcher is een polycarbonaat lichtkoepel met sterk isolerende werking waarin een spiegel wordt geïntegreerd die zich via een sensor steeds richt naar het optimale lichtpunt. De spiegel vangt het daglicht op en dat licht wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het netjes in het gebouw ve

rspreid wordt. Een geïntegreerd zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de spiegels volstrekt autonoom meedraaien met de zon, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. Het resultaat: gemiddeld tien uur per dag kan het kunstlicht uit en brengt de LightCatcher intens en aangenaam daglicht binnen. “Bedrijven kunnen hiermee heel wat energie en CO2 uitstoot besparen, het is hét ecologische en economische alternatief voor de klassieke lichtkoepel, lichtstraten en de klassieke kunstverlichting. Bedrijven zoals Lidl, BioPlanet, Total, Samsonite, Sita en Umicore gebruiken alvast onze oplossing”, aldus Marc De Groote, CEO van EcoNation.

Internationale Erkenning door Europese Commissie en United Nations
Op 1 december werd de LightCatcher in Lyon tijdens de European Business Awards for the Environment in de categorie ‘products & services’ uitgeroepen als winnaar uit een shortlist van 16 projecten uit 10 Europese landen. Eenzelfde erkenning volgt op woensdag 10 december in Lima tijdens de Lighthouse Activity Awards van United Nations (COP20).
Hier haalt de LightCatcher het in de categorie ‘Finance for Climate Friendly Investment’.

EcoNation ontwikkelde namelijk een financieel model waarbij het zelf investeert in gegarandeerde energiebesparingen voor zijn klanten. Het model steunt niet op subsidies, zoals bij zonnepanelen het geval was. Het is gebaseerd op efficiënte daglichttechnologie in combinatie met monitoringtechnologie. Van de ‘gemeten’ besparing die de investering oplevert rekent EcoNation slechts een deeltje door aan de klant. Het andere deel van de besparing gaat vanaf dag één integraal naar de klant, die dus ook niet hoeft te investeren de LightCatcher.

“De kracht van ons aanbod is net die unieke combinatie van economische en ecologische voordelen en dat was ook doorslaggevend bij de keuze van de jury’s in Lyon en Lima”
, aldus CEO Marc De Groote.

Terug naar overzicht

Comments are closed.