Case 2 – in de sporthal

Judozaal De Witte Molen – Stedelijke Sporthal (Sint-Niklaas, België)

Jan Burm, milieu- en energiecoördinator van Stad Sint-Niklaas: “Als gemeente willen we toonaangevend zijn op milieuvlak: we investeren in duurzaamheid en geven graag het goeie voorbeeld. We willen groen zijn en dus investeren in daglicht, maar niet als de sporthal wordt omgetoverd tot een sauna. Dat was het probleem met de oorspronkelijke lichtkoepels die er zaten: het werd ’s zomers snikheet in onze judohal. We moesten de koepels wit kalken om de temperatuur draaglijk te houden.”

De oorspronkelijke situatie? De dojozaal van een sporthal, een zaaltje van ongeveer 160m² oppervlakte met een plafondhoogte van goed drie meter. In het plafond zitten vier lichtkoepels (dubbelwandig) ingewerkt in een houten constructie. In de zomer ligt de temperatuur ontzettend hoog, in de winter durft het op stormachtige dagen al eens lekken.

De oplossing?
De vier oorspronkelijke lichtkoepels verwijderen, de bestaande dakopeningen laten verkleinen en 4 LightCatchers installeren die het licht netjes egaal verdelen over de vloer: altijd intens wit licht (minstens 400 lux), maar zelfs op de strafste zomerdag niet verblindend dankzij het prismatische lenzensysteem onder de LightCatcher-koepel: ideaal voor sporters.  Gedaan ook met de temperatuurschommelingen: de stilstaande luchtlagen van de LightCatcher blokkeren de warmtetoevoer volledig – op 0,2 graden Celsius na.

 

Het eindoordeel van de klant? Burm: “We planden dit project vlak voor de donkere winterperiode maar merkten meteen: mooie koepels, mooi lichtbeeld, ook op een bewolkte dag. Deze koepels verlichten veel meer vloeroppervlakte waardoor het aantal dakopeningen verkleint en de isolatiewaarde van het gebouw aanzienlijk verhoogt. Na deze test lijkt het me aangewezen ook elders LightCatchers te plaatsen, bijvoorbeeld op het dak van de dienst Financiën.”

De harde cijfers

De situatie voor de LightCatchers: Alle lampen aan want de koepels gaven geen egaal lichtbeeld.
Volop stoken in de winter, volop ventileren en puffen in de zomer.
Elke zomer de koepels wit kalken.
De situatie met LightCatchers: De lampen gaan gemiddeld tot 10u per dag uit en in de winter kan de verwarming lager.
Jaarlijke besparing dankzij de LightCatcher: 8.760 kWh per 100m² (omgerekend 1.130 EUR bespaard per jaar).
Jaarlijkse reductie van CO2-uitstoot: 6,6 ton per 100m².
En de temperatuur? Geen serre meer in de zomer, en in de winter een besparing op verwarming van 2°C.