Case 1 – op de werkvloer

Peperkoekenfabrikant Vondelmolen (Lebbeke, België)

Jan Borms, CEO: “Als voedingsbedrijf zijn wij zeer begaan met het milieu. Met onze LightCatcher-ingreep wilden we extra natuurlijk licht binnenbrengen op onze werkvloer: we besparen op onze energiefactuur, ons elektriciteitsverbruik daalt en onze mensen werken in aangenamere omstandigheden. Dat is drie keer gewonnen.”

De oorspronkelijke situatie? De verpakkingshal van Vondelmolen. Ongeveer 1.700m² groot. Warme omgeving, geen ramen. Voor de verlichting zorgen zware kwikdamplampen in hoge wattages: veel energiekosten en geel gekleurd licht op de vloer.

De oplossing?
23 LightCatchers (+ drie in de zijgang), of 1 LightCatcher per 65m² te verlichten vloeroppervlakte, die symmetrisch in het dak ingedeeld. De LightCatchers zijn zo gepositioneerd dat ze netjes opgaan in de plafondstructuur en het licht brengen waar het nodig is: bij de machines en verpakkingsbanden.

Het eindoordeel van de klant? Borms: “Fantastische ervaring. Ik raadde de LightCatcher reeds aan in de buurt en we bestelden zelf ook al LightCatchers voor een andere hal. Onze mensen zijn tevreden: ze werken de hele dag onder daglicht.”

De harde cijfers

De situatie voor de LightCatchers: 48 lampen van 250 watt
(+ ballastverbruik)
Branden 16 uur per dag, 260 dagen per jaar
Jaarverbruik: 62.375 kWh (omgerekend 8.046 EUR).
De situatie met LightCatchers: 48 lampen van 250 watt
(+ ballastverbruik)
De lampen branden voortaan slechts 6 uur per dag.
Gemiddeld 10u per dag levert de LightCatcher voldoende daglicht
Resterend jaarverbruik: 23.391 kWh (omgerekend 3.017 EUR).
Jaarlijke besparing dankzij de LightCatcher: 5.029 EUR (of omgerekend 2,96 EUR / m² vloeroppervlakte).
Jaarlijkse reductie van CO2-uitstoot: 29,6 ton (of omgerekend 10 modale bedrijfswagens die een jaar lang uit het verkeer gehaald worden).