VITO publiceert resultaten onafhankelijk onderzoek: 1 LightCatcher genereert 20.000 lumen en vervangt tot 12 TL-lampen

Terug naar overzicht

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, publiceerde in september 2012 de resultaten van een langdurig lichtonderzoek. Gedurende negen maanden werd de LightCatcher nonstop onderworpen aan lichtmetingen in een speciaal daartoe ingerichte testopstelling (zie foto). De lichtopbrengsten werden in kaart gebracht op verschillende plafondhoogtes en op verschillende vloeroppervlaktes. Dergelijk langlopend onderzoek, dat de performantie van een systeem over de verschillende seizoenen in kaart brengt, is wereldwijd uniek.

Het hele rapport van VITO, lichtexperts die ondermeer werken voor de Europese Commissie kunt u binnenkort nalezen op onze site, maar alvast de conclusies willen we u niet onthouden:

  • 1 LightCatcher vervangt tot 800 watt aan kunstlicht. Dit komt overeen met het vervangen van 12 traditionele TL-lampen. Worden die een jaar lang uitgeschakeld, dan bedraagt de gegenereerde energiebesparing liefst 2.920 kWh (of 2,21 ton CO2-uitstoot gereduceerd per jaar).
  • 1 LightCatcher geeft tot 20.000 lumen op een lentedag. Buitenlands onderzoek voor andere daglichtsystemen stelde een performantie vast van slechts 2.000 lumen, of tien keer minder (!) dan bij de LightCatcher. Eens te meer bevestigt onafhankelijk onderzoek dus de ongeëvenaarde performantie van de LightCatcher, die erkend is als ‘Best Beschikbare Technologie’ inzake daglicht.

Dit uitgebreid onderzoek, onafhankelijk uitgevoerd door VITO in samenwerking met het lichtlabo van de KaHo Sint-Lieven, onderbouwt mee ons LightCatcher Light Energy-model waarbij wij investeren in de energiewinst van de klant, met gegarandeerde lichtopbrengsten en energierendementen.

Voor meer info: contacteer het team van Paul Van Tichelen van VITO (Mol, België).

Terug naar overzicht

Comments are closed.