FAQs

U heeft een vraag en die staat niet tussen de twintig Meest Gestelde Vragen van hieronder?
Stuur uw vraag rechtstreeks naar ons via ons contactformulier.

De LightCatcher is toepasbaar op zowel vlakke als hellende daken. Hij is bedoeld voor industriële of publieke gebouwen. Het LightCatcher-systeem is geschikt voor bedrijfsgebouwen, warenhuizen, fabrieken, loodsen, handelszaken, showrooms, scholen, overheidsgebouwen, restaurants, kantoren, overdekte sporthallen, fitnesscentra, markthallen, opslagplaatsen, distributiecentra, etc.

Eén LightCatcher verlicht gemiddeld 60 tot meer dan 120 vierkante meter. De precieze vloeroppervlakte die door één systeem verlicht wordt, hangt af van enkele parameters, waaronder uw plafondhoogte en gewenste lichtsterkte. Contacteer ons voor een berekening op maat, of probeer zelf al eens via onze eenvoudige berekeningsmodule.

Voor EcoNation is strenge kwaliteitsbewaking een levenswijze. Onze LightCatcher wordt geleverd met alle nodige certificaten waaronder CE-verklaring en brandattest. Nog belangrijker zijn de onafhankelijke tests die in opdracht van overheidsinstanties gebeurden. Op basis daarvan werd de LightCatcher erkend als ‘Best Beschikbare Technologie’ inzake daglicht. Geen enkel ander daglichtsysteem dat vandaag op de markt beschikbaar is, voldoet aan deze criteria. Het geeft u de objectieve garantie van meest efficiënt daglichtsysteem.
Onze LightCatcher komt standaard met een beperkte garantie van tien jaar. U hoeft enkel onze gebruikshandleiding en de daarin opgenomen installatie- en onderhoudsvoorschriften op te volgen, en wij garanderen u minstens tien jaar zorgeloos gratis licht en ecowinst.

Een doorsnee koepel wordt sneller vuil dan onze LightCatcher. Dankzij zijn specifieke design (bolvormig) is de LightCatcher immers zelfreinigend: vuiltjes blijven niet kleven, maar glijden vanzelf weg. De onderhoudsvoorschriften zijn daarom uiterst minimaal. Wil u toch manueel reinigen, dan doet u dat gewoon met water en een zachte spons. We raden aan één keer per jaar uw dak preventief te inspecteren op eventuele onregelmatigheden, met name opstapeling van bladeren of mosaangroei. Voor de opvolging van de bewegende onderdelen (spiegel en technologie) is optioneel een draadloze monitoringtool beschikbaar.

De LightCatcher bestaat uit verschillende lagen polycarbonaat. Dat materiaal is bijzonder stevig, nagenoeg onbreekbaar, veerkrachtig, enorm brandveilig, zeer schokbestendig en slagvast. Het doorstaat stevig stormweer zonder de minste zorgen. Zelfs met een voorhamer krijgt u dit materiaal niet kapot. Klik hier voor de precieze technische specificaties.

Het zou een hele karwei zijn om in te breken via onze LightCatcher. Niet alleen zijn er meerdere niveaus die elk afzonderlijk gedicht zijn en allen uit hoogwaardig en slagvast polycarbonaat bestaan, maar daarenboven worden onze systemen standaard geleverd met speciale anti-inbraakschroeven: eens geïnstalleerd, kan de koepel niet meer open. De kop van de moer breekt gewoon af, punt.

De LightCatcher is een prachtige, intense bron van overvloedig natuurlijk licht, maar verblinden doet het u nooit. Twee speciaal ontwikkelde lenzen zorgen voor diffuus licht en een optimale verspreiding. De hele dag door kunt u naar het binnenkomende licht kijken, zonder dat het uw ogen pijn doet, of u nu aan een bureau zit of in een sporthal staat.
U wordt niet verblind en ook niet verdoofd: onze LightCatcher is perfect akoestisch isolerend. U hoort geen tikkende regendruppels.

Gelukkig hoeven wij niet te beweren dat onze LightCatcher efficiënter is dan andere lichtkoepels. Dat beweert de overheid, na onafhankelijke tests, onderzoeken en rapporten. Onder technologienummer 100083 vindt u de ‘Best Beschikbare Technologie’ voor daglicht terug. Dat is een precieze opsomming van alle (gepatenteerde) LightCatcher-onderdelen.
We proberen het verschil te maken met onze service, kwaliteit en technologie. Zo is onze LightCatcher slim in al zijn facetten: in de manier waarop het optimaal daglicht binnenhaalt op basis van lichtsensoren, maar ook in zijn aansturing van uw lampen, in het monitoren van zijn energieopbrengsten en in zijn zelfcorrigerende functie. Dit ales is bekroond met onderscheidingen en awards, en beschermd door patenten.

Het LightCatcher-concept is relatief jong, maar alle componenten zijn van robuuste, industriële kwaliteit: polycarbonaat dat wereldwijd al decennia lang toepassingen kent, een geïntegreerd zonnepaneeltje op basis van kwaliteitsmateriaal, een stevige DC-motor, enzovoort. Onze producten zijn gemaakt van duurzaam materiaal van zeer hoge kwaliteit. Ze gaan nauwelijks stuk. De verwachte levensduur is ruim twintig jaar. De terugverdienperiode is beperkt tot ongeveer vier jaar, terwijl we u sowieso een beperkte garantie van tien jaar aanbieden.

Helemaal geen! Onze LightCatcher staat los van het traditionele elektriciteitsnet. Het opereert volledig autonoom. Een klein zonnepaneeltje, ingebouwd in de buitenkoepel, voorziet het sturingssysteem en de motor van voldoende energie. Het daglicht doet de rest.
Bovendien besparen we meer energie dan eender welke andere lichtkoepel, want de LightCatcher kan uw lampen rechtstreeks aansturen. Gedaan met lampen die een dag lang onnodig branden.

Investeren in duurzame, groene energieoplossingen is investeren in de toekomst. Uw keuze voor zonnepanelen is op zich dus een goeie beslissing, net zoals een windmolen in uw achtertuin geen onverstandige keuze zou zijn. Maar inderdaad, het kan beter. Zonnepanelen en de LightCatcher, het zijn twee verschillende ideeën, totaal verschillende technologieën ook, maar het uitgangspunt is wel hetzelfde: het gaat om groene technologieën die een reductie van uw elektriciteitskosten garanderen. Maar terwijl een zonnepaneel het zonlicht opvangt, omzet in energie en onderweg rendementsverlies oploopt, ligt de efficiëntie van de LightCatcher hoger: een directe lijn van de zon naar energiebesparing op uw vloer. Immers, geen omzetting in energie, geen rendementsverlies, maar gewoon: het licht opvangen, versterken en verspreiden. Zo is een LightCatcher drie keer sneller terugverdiend dan een investering in zonnepanelen, en liggen de onderhoudskosten ook lager.
Tot slot nog dit: uw architect zal graag horen dat de dakbelasting van onze koepels vele, véle keren lager is dan die van zonnepanelen. En dan hebben we nog niet eens vermeld dat de subsidies en overheidssteun voor die panelen elk jaar dalen, terwijl die voor onze LightCatchers stijgen.

Als u een beetje handig bent, is de LightCatcher zó geïnstalleerd, zeker als u onze gebruiksvriendelijke installatievoorschriften volgt. We gidsen u met een volledig stappenplan, tekeningen incluis. Ja dus, u kunt de LightCatcher zelf installeren of een beroep doen op een vakman die u kent. Maar waarom enige moeite doen of enig risico nemen als het nog eenvoudiger kan? Bij EcoNation hebben we onze eigen specialisten in huis en bij onze partners hebben we verschillende installateurs opgeleid en erkend. Zij hebben een wijde expertise en ervaring met de installatie van de LightCatcher, en zijn altijd inzetbaar. U geeft een seintje en onze installateurs komen naar u.

Dankzij twee stilstaande luchtlagen veroorzaakt de LightCatcher nauwelijks temperatuurverschillen, in tegenstelling tot een traditionele koepel. Onze specifieke drielagenstructuur zorgt daarvoor. Onder de polycarbonaatkoepel ligt een polycarbonaatlens, die het binnenvallende licht door een lichtschacht duwt, maar eveneens een stilstaande luchtlaag in de koepel creëert. De lichtschacht wordt onderaan afgesloten door een tweede polycarbonaatlens, vlak of met een piramidevorm om het samengepakte licht optimaal in het gebouw te verspreiden en alweer een nieuwe, stilstaande luchtlaag te creëren. Op die manier zorgt de LightCatcher voor een optimale thermische isolatie: geen extra stookkosten in de winter, geen dure warmte die ontsnapt, en in de zomer geen broeierige hitte die binnenglipt en geen extra kosten voor klimaatregeling of airco. De U-waarde bedraagt 1,4 op een zeer beperkte oppervlakte.

De LightCatcher volgt het ritme van de dag. Van zonsopgang tot zonsondergang doet het wat het hoort te doen: uw gebouw verlichten. De kracht van de LightCatcher zit in het oppikken van daglicht, ook wanneer de zon verborgen zit achter een stevig wolkendek. De zon is immers niet rechtstreeks de bron van ons systeem. De LightCatcher heeft daglicht nodig, niet per se zonnestralen. Het systeem werkt dus ook op bewolkte of regenachtige dagen.

Wanneer u een traditionele lichtkoepel heeft, kent u het probleem ongetwijfeld. Condensatie komt vaak voor. Tijdens vochtige periodes met grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten, hoopt vocht immers nogal makkelijk op en dat kan schimmelvorming veroorzaken.
Condens is een natuurlijk fenomeen maar de LightCatcher beschermt zich maximaal. Polycarbonaat is weliswaar een dampdoorlatende kunststof, maar een geïntegreerde ontvochtiger vangt dit maximaal op. Het zorgt er eveneens voor dat eventueel condens nooit kan doordringen tot in het gebouw of in de lichtschacht.

Nou en of! Niet alleen zorgt het voor een forse reductie van uw energiefactuur. Daglicht heeft verschillende aangename effecten. Wereldwijd zijn wetenschappers het er over eens: een mens leeft beter in natuurlijk dan in artificieel licht. Daarom leggen steeds meer overheden normen op om voldoende binnenkomend daglicht op werkplaatsen te voorzien. Scholieren letten beter op en halen hogere resultaten, ’t is gezonder voor het lichaam (ziekenhuizen noteren een sneller genezingsproces wanneer de patiënt aan natuurlijk daglicht wordt blootgesteld), en het levert volgens steeds meer academische studies ook een economische return op: de productiviteit neemt toe, werknemers zijn minder vaak ziek en studies tonen zelfs aan dat daglicht klanten tot meer aankopen aanzet. Een vol kleurenspectrum, ontspannend voor de ogen, nauw aansluitend bij de natuur van de mens: de link tussen daglicht en gezondheid is essentieel.

De LightCatcher voldoet aan strenge, Europese kwaliteitsnormen. Het gebruikte materiaal behoort tot klasse B1 volgens DIN 4102. In mensentaal betekent dit dat het materiaal normaal gezien onbrandbaar is, met dank aan de superkwaliteit van onze polycarbonaat. Contacteer ons indien u een kopie van de brandattesten wil (beschikbaar volgens EN13501-1, BS476 en DIN4102).

Zonnepanelen vragen inderdaad om extra maatregelen op een plat dak, maar de LightCatcher doet dat helemaal niet, zelfs integendeel. De LightCatcher kan weliswaar op hellende daken geplaatst worden waarbij een opstand op maat gemaakt wordt, maar voelt zich het best thuis op een plat dak: daar is de installatie net het eenvoudigst, in tegenstelling tot zonnepanelen. In de grote meerderheid van de gevallen is geen extra versteviging nodig. Net het tegenovergestelde van zonnepanelen dus: de LightCatcher brengt geen omslachtige installatie met zich mee, en geen zware belasting voor uw dak.

Dat spreekt voor zich! De LightCatcher leent zich niet enkel tot nieuwbouwprojecten, maar kan ook perfect geïntegreerd worden in de renovatie of upgrade van bestaande gebouwen. In de helft van de gevallen gebeurt het overigens ook zo, in het kader van verhoogde energie-efficiëntie. De overheid beloont zo’n investering vaak met subsidies.
De LightCatcher leent zich tot alle omstandigheden en ongeveer elke dakstructuur en dakbedekking. Snel geplaatst, makkelijk ingepast, ongeveer overal.

Zeer zeker. De LightCatcher opereert op zich CO2-neutraal en zorgt dat u gemiddeld 3.650 branduren per jaar uitspaart voor al uw verlichtingsarmaturen. Zelfs voor een klein bedrijf loopt dat al snel op tot vele tienduizenden kWh besparing per jaar, en minder elektriciteitsverbruik betekent minder CO2-uitstoot. Hoeveel CO2 u minder uitstoot, hangt af van uw vloeroppervlakte, maar dat kan per 1.000m² makkelijk oplopen van 10 tot meer dan 30 ton jaarlijkse vermindering.