De enige “slimme” lichtkoepel ter wereld

Daglicht is overal. Zelfs een donkere winterdag levert buiten nog 5.000 lux op. Dat is twintig keer meer dan de gemiddelde lichtsterkte op een werkplek.

Maar hoe haal je dat daglicht verstandig binnen? Hoe maximaliseer je dat binnenkomend licht zonder dat het storend wordt, zonder dat het verblindt? Hoe haal je dat licht binnen zonder dat het extreem warm wordt?

Allemaal vragen die we beantwoordden bij de ontwikkeling van onze LightCatcher-technologie. Die is gerust revolutionair te noemen. De LightCatcher gaat immers verder dan eender welk daglichtsysteem ter wereld. Het houdt niet op bij een bewegende spiegel.

Econation

Waarom de LightCatcher lichtkoepel intelligent is in al zijn facetten:

 1. Intelligente positionering van de spiegel
  Wij meten via geïntegreerde sensoren het optimale lichtpunt op het dak, voor elke LightCatcher afzonderlijk. Elke koepel heeft zijn eigen boordcomputer, zijn eigen hart. Is de zon zichtbaar? Dan richt de LightCatcher-spiegel zich naar de zon. De zon zit achter wolken of lokale obstakels (bijvoorbeeld een muur, een antennekast, hoogbouw vlakbij)? Dan richt de spiegel zich naast deze wolken of obstakels.
 2. Intelligent binnenhalen van het daglicht
  Het licht wordt in een lichtschacht UV-gefilterd en van zijn warmte ontdaan. Vervolgens wordt het onder een heel brede hoek verspreid dankzij prismatische lenzen.
 3. Intelligente aansturing van het kunstlicht
  Op basis van het door onze sensoren gemeten licht en een interpretatie en omzetting daarvan naar een lichtintensiteit op de vloer, kunnen wij rechtstreeks vanuit de koepel en draadloos de lampen aansturen. Zo zorgt de LightCatcher voor échte besparingen: de lichten gaan uit op instructie van onze koepel, niet omdat iemand op een knop moet drukken.
 4. Intelligente monitoring van de energiebesparing.
  Rechtstreeks vanuit onze technologie en aansturing kunnen we, op basis van het gemeten licht van de sensoren, de energiebesparing kwantificeren. Dat maakt van onze koepel een intelligent verlichtingssysteem dat niet alleen interageert met kunstlicht maar ook nog eens de besparingen bijhoudt in real time.
 5. Intelligente updates en onderhoud via draadloze interactie.
  Rechtstreeks vanuit onze technologie creëren we een netwerk dat draadloos communiceert en alle bewegingen van de spiegel naar servers doorstuurt. Zo kan het systeem autonoom functioneren en zichzelf corrigeren, resetten of nieuwe software uploads krijgen. Dat maakt van het systeem een zelflerende, zelfonderhoudende lichtkoepel.