top of page

LightCatcher

Wat is een LightCatcher?

 

De LightCatcher brengt dankzij een ingenieus spiegel- en technologiesysteem meer en langer daglicht in uw gebouwen. Zo is het een ecologisch en economisch alternatief voor lichtstraten of traditionele koepels: de LightCatcher brengt groene energie, veel licht en roept temperatuurschommelingen een halt toe.

Basiswerking

De basiswerking van de daglichtkoepel is heel eenvoudig. In een polycarbonaat lichtkoepel wordt een spiegel geïntegreerd die zich richt naar het optimale lichtpunt: vaak is dat de zon, geregeld ook een ander punt wanneer de zon achter wolken of obstakels bedekt is. De spiegel vangt het daglicht op en dat licht wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het netjes in het gebouw verspreid wordt.
Het resultaat: tot tien uur per dag kan het kunstlicht uit nu de LightCatcher intens en aangenaam daglicht binnenbrengt. Een dak-opening van 1,6m² geeft dankzij de daglichtkoepel licht in overvloed aan een zone van liefst 60 tot zelfs 120m² op de vloer.

Dat gebeurt helemaal gratis. De spiegel wordt aangestuurd door een gepatenteerde sensorentechnologie gekoppeld aan een microcontroller, en die technologie verbruikt geen cent energie: een geïntegreerd zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de lichtkoepel volstrekt autonoom werkt, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. En zo haalt onze daglichtkoepel met een bijzonder kleine dak-opening een maximum aan daglicht binnen in een gebouw (met name Beste Beschikbare Technologie)

EcoNation ontwikkelde de LightCatcher in samenwerking met de Universiteit van Gent (Worldwide Patent). Als enige lichtkoepel voldoet de LightCatcher vandaag aan alle vereisten van ‘Best Beschikbare Technologie’. Dat betekent dat onze daglichtkoepel de strengste Europese normen overstijgt wat betreft lichtefficiëntie, lichtdiffusie, thermische isolatie en milieuvriendelijke productie. Dit verkleint de ecologische voetafdruk van uw gebouw.

Voordelen

Natuurlijk daglicht heeft een grote impact op mens en geest. Daglicht is gezond en heeft een positief effect op onze gemoedstoestand. Van daglicht is bewezen dat het een positieve invloed heeft op werkprestaties: het verhoogt de concentratie en efficiëntie van werknemers én het verlaagt het absenteïsme. Bovendien is daglicht gratis en komt het in overvloed voor in onze natuur.

Onze koepel is ontwikkeld om meer daglicht in gebouwen te brengen via minder/kleinere dakopeningen. 2% van het dakoppervlak uitrusten met LightCatchers kan al een wereld van verschil maken voor de binnenruimte.

 

De combinatie van méér daglicht via minder dakopeningen én een goede warmtetransmissie zorgen ervoor dat de LightCatcher de meest energiezuinige daglichtkoepel op de markt is. U bespaart op verwarmingskosten in de wintermaanden en u hoeft geen oververhitting te vrezen op warme zomerdagen.

Benieuwd welke voordelen onze innovatieve lichtkoepel nog meer te bieden heeft? Klik hier!

Toepassing

De LightCatcher is geschikt voor allerhande gebouwen. Ontdek ze hier

De LightCatcher past zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen en is toepasbaar voor zowel platte als hellende daken. Bij nieuwbouw kunnen we reeds in de ontwerpfase rekening houden met een optimale plaatsing. Bij bestaande gebouwen passen we ons aan naar de huidige infrastructuur.

Ontwikkeling

 

De LightCatcher werd ontwikkeld in 2009 door EcoNation R&D, het onderzoeksorgaan van EcoNation NV. Door intensieve samenwerking met onderstaande onderzoekspartners werd een robuust en betrouwbaar systeem ontworpen met als doel om een ruimte maximaal te voorzien van daglicht.

 

WTCB

Dieudonné Lefèvrestraat 17

1020 Brussel

België

www.wtcb.be

 

Universiteit Gent

St. Pietersnieuwstraat33

9000 Gent

België

www.ugent.be

 

Sirris

Bd. A. Reyerslaan 80

1030 Brussel

België

www.sirris.be

 

Flanders Make

Celestijnenlaan 300

3001 Heverlee

België

www.flandersmake.be

 

Groen Licht Vlaanderen

Gebroeders De Smetstraat 1

9000 Gent

België

www.groenlichtvlaanderen.be

 

Labo Lichttechnologie

Gebroeders De Smetstraat 1

9000 Gent

België

www.lichttechnologie.be

 

Vito NV

Boeretang 200

2400 Mol

België

www.vito.be

 

TEN

Zandbergstraat 19

8500 Kortrijk

België

www.tengroup.be

bottom of page