top of page

LightCatcher

Wat is een LightCatcher?

 

De LightCatcher brengt dankzij een ingenieus spiegel- en technologiesysteem meer en langer daglicht in uw gebouwen. Zo is het een ecologisch en economisch alternatief voor lichtstraten of traditionele koepels: de LightCatcher brengt groene energie, veel licht en roept temperatuurschommelingen een halt toe.

​

De basiswerking

​

De basiswerking van de LightCatcher is heel eenvoudig. In een polycarbonaat lichtkoepel wordt een spiegel geïntegreerd die zich richt naar het optimale lichtpunt: vaak is dat de zon, geregeld ook een ander punt wanneer de zon achter wolken of obstakels bedekt is. De spiegel vangt het daglicht op en dat licht wordt naar binnen gereflecteerd, gefilterd en versterkt in een lichtschacht, waarna het netjes in het gebouw verspreid wordt.
Het resultaat: gemiddeld tien uur per dag kan het kunstlicht uit nu de LightCatcher intens en aangenaam daglicht binnenbrengt. Een dakopening van 1,6m² geeft dankzij de LightCatcher licht in overvloed aan een zone van liefst 60 tot zelfs 120m² op de vloer.

Dat gebeurt helemaal gratis. De LightCatcher-spiegel wordt aangestuurd door een gepatenteerde sensorentechnologie gekoppeld aan een microcontroller, en die technologie verbruikt geen cent energie: een geïntegreerd zonnepaneeltje zorgt ervoor dat de LightCatcher volstrekt autonoom werkt, zonder aansluiting op het elektriciteitsnet. En zo haalt de LightCatcher met een bijzonder kleine dakopening een maximum aan daglicht binnen in een gebouw (met name Beste Beschikbare Technologie)

EcoNation ontwikkelde de LightCatcher in samenwerking met de Universiteit van Gent (Worldwide Patent). Als enige lichtkoepel voldoet de LightCatcher vandaag aan alle vereisten van ‘Best Beschikbare Technologie’. Dat betekent dat de LightCatcher de strengste Europese normen overstijgt wat betreft lichtefficiëntie, lichtdiffusie, thermische isolatie en milieuvriendelijke productie (de CO2-afdruk van een LightCatcher is liefst 6,6 keer kleiner dan die van traditionele lichtkoepels: minder materiaal voor meer licht).

​

Toepassing

​

De LightCatcher is geschikt voor industriële en publieke gebouwen.

​

Gepast voor platte daken, maar ook voor hellende daken: dan wordt de opstand (dat is de dragende structuur die op het dak geplaatst wordt en de LightCatcher in uw dak integreert) aangepast zodat de technologie netjes vlak geplaatst kan worden.

De LightCatcher past zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen. Bij nieuwbouw kunnen we reeds in de ontwerpfase rekening houden met een optimale plaatsing. Bij bestaande gebouwen gaan we uit van de bestaande opdeling van uw infrastructuur, inclusief eventuele obstakels of belemmeringen (bijvoorbeeld luchtslangen, hoge rekken of andere obstakels ter hoogte van het plafond).

​

De LightCatcher-lichtschacht kan diep doorhangen om bijvoorbeeld perfect aan te sluiten op uw verlaagd plafond, maar kan ook perfect op plafondhoogte geïntegreerd worden. De schachtlengte wordt bepaald in overleg met u.

Plat of hellend dak, nieuwbouw of niet: de LightCatcher past zich makkelijk aan. De enige vereiste is een vrije dakopening van 1,30m op 1,30m. Dat is nodig om de lichtschacht door het dak te krijgen.

Ontwikkeling

 

De LightCatcher werd ontwikkeld in 2009 door EcoNation R&D, het onderzoeksorgaan van EcoNation NV. Door intensieve samenwerking met onderstaande onderzoekspartners werd een robuust en betrouwbaar systeem ontworpen met als doel om een ruimte maximaal te voorzien van daglicht.

​

 

WTCB

Dieudonné Lefèvrestraat 17

1020 Brussel

België

​

www.wtcb.be

​

​

 

Groen Licht Vlaanderen

Gebroeders De Smetstraat 1

9000 Gent

België

​

www.groenlichtvlaanderen.be

 

Universiteit Gent

St. Pietersnieuwstraat33

9000 Gent

België

​

www.ugent.be

 

Sirris

Bd. A. Reyerslaan 80

1030 Brussel

België

​

www.sirris.be

 

Flanders Make

Celestijnenlaan 300

3001 Heverlee

België

​

www.flandersmake.be

 

Labo Lichttechnologie

Gebroeders De Smetstraat 1

9000 Gent

België

​

www.lichttechnologie.be

 

Vito NV

Boeretang 200

2400 Mol

België

​

www.vito.be

 

TEN

Zandbergstraat 19

8500 Kortrijk

België

​

www.tengroup.be

bottom of page