EcoNation uitgeroepen tot ‘Bloomberg 2013 New Energy Pioneer’

Terug naar overzicht

Bloomberg award voor EcoNationNew York, 22 april— Bloomberg, het financieel dienstverleningsbedrijf opgericht door de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, riep EcoNation vandaag uit tot ‘2013 New Energy Pioneer’. EcoNation werd vandaag op de ‘Bloomberg New Energy Finance Summit’ bekroond als één van de tien groeibedrijven wereldwijd in de sector van energieoplossingen. EcoNation is het enige Europese bedrijf dat de winnaarslijst haalde, en het eerste Belgische bedrijf ooit.

De tien bedrijven wereldwijd die de transformatie in de energiesector leiden, zijn bekroond in New York

De winnaars komen dit jaar uit verschillende sectoren: bio-energie, energie-efficiëntie, digitale energie, zonne-energie en de watersector. Bloomberg New Energy Finance bekroont jaarlijks maximaal tien bedrijven wereldwijd die topinnovatoren zijn en in staat zijn om een transformatie te realiseren in de energiesector. Volgens een internationale expertenjury, kunnen winnaars zoals EcoNation ‘groots’ denken, een wereldwijde impact realiseren en echte oplossingen aanbieden voor de reële energieproblemen waar de wereld mee te kampen heeft. De winnaars hebben een technologie van wereldklasse, kennen duurzame en jaarlijkse omzetgroei, hebben een mooie portfolio aan klanten en projecten, en hebben winnende ideeën in de markt.

2013 Bloomberg New Energy Pioneer

(op de foto: Maarten Michielssens ontvangt award van verantwoordelijken Bloomberg en Ernst&Young.)

 

Maarten Michielssens (oprichter en CEO van EcoNation): “Het EcoNation-verhaal was een roetsjbaan sinds dag één. Onze keuze om in te zetten op innovatie en R&D bleek cruciaal. We kozen voor duurzaamheid: we willen het verschil kunnen maken voor onze klanten. Die klanten, van een kippenboer tot een multinational, zijn onze beste ambassadeurs. En ze voelen het verschil elke dag: op hun dak, in hun gebouw, in hun gezondheid en in hun portefeuille. De ‘Eco’ van EcoNation bewijst dat ecologie en economie hand in hand kunnen gaan. Dankzij onze mensen en onze klanten, kunnen we een fantastisch verhaal schrijven: dat is geweldig.”

EcoNation ontwikkelde een financieel model waarbij het zelf investeert in gegarandeerde energiebesparingen voor zijn klanten. Het is geen model dat steunt op subsidies, zoals bij zonnepanelen het geval was. De kern van het model is gebaseerd op efficiënte daglichttechnologie die EcoNation samen met UGent ontwikkelde. Daaraan koppelde het een monitoringtechnologie en een financiële formule die verloopt als volgt: EcoNation plaatst ‘LightCatcher’-daglichtsystemen op het dak van de klant, draagt zelf de hele investering, laat tot 3.650 uur per jaar het kunstlicht van de klanten uit en rekent een deeltje van die energiebesparing door aan de klant. Op die manier kan de klant besparen op zijn energiefactuur vanaf dag één. De LightCatcher-technologie van EcoNation geldt als ‘Best Beschikbare Technologie’ in de Europese markt.

De jury van de Bloomberg Award koos EcoNation uit ruim tweehonderd kandidaten, uit alle hoeken van de wereld. De drie belangrijkste criteria waren: innovatie, momentum en potentiële wereldschaal.

Michael Liebreich, directeur van Bloomberg New Energy Finance, zegt:Moeilijke tijden vragen om goeie ondernemers en dat zagen we zeker dit jaar in de New Energy Pioneers zoals EcoNation. We wensen hen alle geluk in de komende jaren.”

Gil Forer, Ernst & Young’s Global Cleantech leader, voegt daar aan toe: “Deze ondernemers belichamen de technologische vernieuwing en de innovatie, ook op vlak van businessmodel, die broodnodig is om te evolueren naar een CO2 efficiënte economie. Proficiat aan alle winnaars.”

EcoNation and the other winners on stage - Bloomberg Award

EcoNation kwam aan bod in een special op Bloomberg TV, als enige Europese winnaar. De andere winnaars van 2013 zijn Whitewater Technologies uit Israël, en Advantix Systems, BuildingIQ, d.light design, Drake, Ecosphere Technologies, Harvest Power, Joule, Opower, allen uit de VS.

Voor meer info over de Bloomberg New Energy Pioneers, klik hier: http://about.bnef.com/events-awards/new-energy-pioneers/.

Verslag op VRT Journaal (22/04): zie http://www.deredactie.be/permalink/2.27809?video=1.1611071

 

 

Verslag op Nieuws Kanaal Z (23/04): zie hierna

Terug naar overzicht

Comments are closed.