Case 3 – in de winkel

Kringloopwinkel Vindingrijk (Breda, Nederland)

Frans van der Meulen, Hoofd Facilitaire Diensten van BSW Bedrijven: “Wij zetten als organisatie in op duurzaamheid, op vergroening van onze organisatie, maar mogen de balans tussen sociaal en commercieel nooit uit het oog verliezen: onze groene investering moet rendabel zijn. Plus: in een winkel moet je mooi licht presenteren. We zochten naar maatwerk op elk stukje vloer.”

De oorspronkelijke situatie? Een winkel voor tweedehands spullen met aanpalend magazijn. Beperkt daglicht aanwezig via raampartijen en een enkele lichtkoepel (standaard koepel). Conventionele, nog niet energiezuinige verlichting.

De oplossing?
1 LightCatcher per 55m” vloeroppervlakte, netjes ingewerkt in het verlaagd plafond, met lichtschachten die speciaal daartoe op maat gemaakt zijn. Tegelijk werd nieuw kunstlicht geplaatst: hoogfrequente armaturen die afzonderlijk bediend worden op basis van de verlichtingssterkte op elke tegel van de vloer.

Het eindoordeel van de klant? F. van der Meulen: “Onze winkel is verbonden aan een sociale werkplaats voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Zij hebben zelf alle LightCatchers in elkaar gestoken en dat verliep heel vlot. De reacties zijn unaniem positief: het is niet meer zo warm en het licht is aangenaam en plezierig. De winkel lijkt groter en er is veel minder schaduw. Bovendien blijft het licht doorheen de jaren toestromen: door zijn bolle vorm raakt de koepel niet vervuild; we moesten die nog geen enkele keer kuisen.
De LightCatcher is een prachtig concept en nadrukkelijk niét duur: de terugverdienperiode ligt op een jaar of vier, vijf, maar qua levensduur van het systeem zet ik in op minstens twintig jaar. Wij gaan er mee door: er liggen plannen klaar voor enkele kantoren, een vergaderruimte, maar ook een productiefaciliteit want daar komen de LightCatchers echt tot hun recht: bovenop de energiebesparing ook een hoger welbevinden op de vloer en dus minder ziekteverzuim.”

De harde cijfers

De situatie voor de LightCatchers: Alle lampen aan want geen of te weinig daglicht beschikbaar.
’s Zomers ventileren want de lampen aan het lage plafond op de eerste verdieping gaven te veel warmte af.
De situatie met LightCatchers: De lampen kunnen gemiddeld tot 10u per dag gedimd worden tot een absoluut minimum van 10% (aangestuurd door daglichtregeling) en ventileren hoeft niet meer.
Jaarlijke besparing dankzij de LightCatcher: 42.978 kWh (omgerekend 6.059 EUR bespaard per jaar).
Jaarlijkse reductie van CO2-uitstoot: 33 ton.